Juokse porosein – vaan mitäpä jos se lentääkin

Tarinan mukaan joulun lähestyessä Joulupukin poroille syötetään salaisesta paikasta kerättyä jäkälää, jonka ansiosta niiden uskotaan pystyvän lentämään. Yleensä Joulupukki poroineen nähdään kulkemassa pitkin maita ja mantuja, mutta kuka tietää, ehkäpä ne myös lentävät…

Arkisemmissa askareissa tavataan poroja poronhoitoalueella, joka ulottuu Perämeren rannikolta Kainuun vaara-alueiden kautta aina pohjoisimman Lapin avotuntureille. Luonnonolosuhteet vaihtelevat suuresti laajan alueen eri puolilla. Eteläisellä poronhoitoalueella kesä on aluillaan, kun pohjoisessa on vielä metri lunta ja järvet jäässä.

Porot mielletään Joulupukin avustajiksi, mutta porot toimivat myös poliisin apuna.

Poronhoito on tärkeä työllistäjä ja kylien elinvoimaisuuden ylläpitäjä. Poronhoidon taloudellinen merkitys on näin ollen suuri pohjoisen kylille. Kulttuurin ja perinteiden näkökulmasta poro on Suomelle ja erityisesti pohjoiselle Suomelle mittaamattoman tärkeä. Eipä ihme, että poro on nimetty Lapin maakuntaeläimeksi.

Lapin maanteillä liikkujaa muistutetaan, että koko laaja Lapin maakunta kuuluu poronhoitoalueeseen. Maantien pientareella tai tienvarsien lähialueilla märehtivät porotokat ovatkin yleinen näky. Poro on sopeutunut hyvin pohjoisiin olosuhteisiin ja se löytää mieleistä ravintoa niin kesällä kuin talvellakin paksun lumikerroksen alta.  Kesäravinnon ja syksyn sienisadon turvin poro lihoo ja kerää rasvavarastoaan talven varalle. Kesän aikana poron paino nousee, karvapeite uusiutuu, ja sekä naaraalle että koiraalle kasvaa uudet sarvet.

Syksyllä poroerotusten alkaessa porot kootaan yhteen. Liikenteen ja porojen yhteispeli ei aina ole vaaratonta ja vuosittain maanteillä tapahtuukin satoja porokolareita. Vuosien varrella on testattu monenlaisia porojen havaittavuutta parantavia toimenpiteitä kelloista heijastaviin pantoihin, mutta mikään niistä ei ole osoittautunut kovin käyttökelpoiseksi. Uusi, mobiililaitteisiin tarkoitettu ”Porokello” -sovellutus lähettää tienkäyttäjälle varoituksen lähistöllä havaituista poroista. Toivottavasti tämä ”porokello” kuuluu laajasti ja porokolarit saadaan sen avulla vähenemään. Ilmaisen sovelluksen voi ladata Google Play ja Apple Store -sovelluskaupoista. Lisätietoja tuetuista laitteista ja järjestelmistä löytyy Porokello.fi -verkkosivustolta.

Lisätietoa poroista ja poronhoidosta löydät http://www.paliskunnat.fi -sivustolta, jota on käytetty osaksi lähteenä myös yllä olevassa kirjoituksessa.

Kuvat: Ulla Alapeteri        

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s