Tierakentamisen laadunvalvonta pilvessä

Tien rakentaminen käynnissä Kilpisjärvellä – työtä valvova tilaajan projektipäällikkö katsoo toimistolla Rovaniemellä työruudultaan rakennustyön edistymistä. Kuvaruudulle piirtyy kartta ja viivoja, jotka kertovat työvaiheista ja työn etenemisestä…

Valtatiellä 21 Kilpisjärven rajanylityspaikan liikennejärjestelyt -rakennushankkeella pilotoimme yhteistyössä suunnittelijan ja rakentajan kanssa digitaalista laadunvarmistusta ja reaaliaikaista työmaan etenemisen seurantaa. Kilpisjärven hanke toimi erinomaisena pilottina monimuotoisuutensa ja sijaintinsa johdosta. Työmaa näet sijaitsee 450 kilometrin päässä tilaajan työpisteeltä.

Rakentamisen ajan urakoitsijan työhön kuuluu tallentaa toteumatietoja niin maaleikkausten, rakennekerrosten, putkitusten, kaivojen, varusteiden, päällysteiden sekä saarekkeiden osalta reaaliaikaisesti selainpohjaiseen pilvipalveluun. Ajantasainen mittaustieto höystettynä valokuvilla oli tilaajan, urakoitsijan ja suunnittelijan käytettävissä rakentamisen ajan PC- ja mobiililaitteissa. Palvelusta saatiin erilaisia raportteja, joilla seurattiin mm. materiaalien määrämuutoksia verrattuna alkuperäiseen suunnitelmaan ja pystyttiin rakentamisen aikana tekemään suunnitelmamuutoksia, jotka menivät järjestelmän kautta suunnittelijalta suoraan työmaalle.

Kilpisjärven tulliasemalla. Kuva: Jani Kotavuopio

Jos verrataan tätä reaaliaikaista laadunvarmistusta aikaisempiin menetelmiin, niin aikaisemmin tilaajalla ei ollut oikein mitään kunnollista seurantatyökalua, jolla olisi voitu etänä seurata hankkeen etenemistä. Hankkeiden toteumatiedot materiaalitodistuksineen tilaaja sai käyttöön vasta urakan valmistuttua.

Kaiken kaikkiaan pilotista saatiin paljon hyviä kokemuksia siitä, miten tilaaja, urakoitsija sekä suunnittelija pystyvät vaivattomasti seuraamaan työmaan etenemistä kukin omilla työpisteillään taikka mobiililaitteillaan. Jossain vaiheessa digitaalinen työmaan seuranta on varmaan jo arkipäivää. Ja ehkäpä joskus tulevaisuudessa voi myös tienkäyttäjä seurata reaaliajassa digitaalisesti vaikkapa sitä, miten tien rakentaminen läheisellä tietyömaalla sujuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s